“Dijitalleşme Artık Kalkınma Stratejimizin Merkezinde Olmalı”

21.03.2019

Türk sanayisinin dijital dönüşümüne güçlü katkı vermeye devam eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Dijital devrime dayanan yeni sanayileşme perspektifi, artık kalkınma stratejimizin merkezinde yer almalı. Teknolojide de üretici konumda olmamız kaçınılmaz. Bu kapsamda dijital dönüşümün sanayi uygulamaları alanlarında faaliyet gösteren yerli teknoloji firmalarımızı İSO’nun Teknoloji İş Ortağı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık: “Çalık Digital ile Türkiye’de ve bölge coğrafyalarda, ‘Dijital Dönüşüm İş Ortağı’ olarak kamu ve özel sektöre hizmet vermek istiyoruz. Çalık Digital ve İSO Dijital ekiplerinin birlikte çalışacağı iş birliğinde İSO üyesi sanayi kuruluşlarına dijitalleşme yol haritalarının belirlenmesi için destek sağlayacağız.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk sanayisinin dijital dönüşümüne yaptıkları güçlü ve verimli katkıyı düzenlediği “İSO Dijital Dönüşüm Ofisi Lansmanı ve Sanayide Dijital Dönüşümün Kilometre Taşları” paneli ile sürdürdü.

İstanbul Kalkınma Ajansı katkılarıyla ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde düzenlenen, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile çok sayıda sanayi firması temsilcisinin katıldığı etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuzhan Aygören moderatörlüğünde Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faruk Sarı görüşlerini paylaştı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni sanayi çağına hazır olmak ve sanayicileri bilinçlendirmek konusunda birçok etkin çalışma yaptıklarını vurgulayarak “Sanayi şirketlerinin dijitalleşmesi yolunda verilen hizmetler kapsamında, bu alanda ürün ve hizmet sunan yerli tedarikçilerin tespit edilmesi ve bu firmalar ile işbirliklerinin oluşturulmasına da çalışıyoruz. Bu çerçevede İSO olarak dijital dönüşümün sanayi uygulamaları alanlarında faaliyet gösteren teknoloji firmalarımızı İSO’nun Teknoloji İş Ortağı olmaya davet ediyoruz. Bütün bu gelişmeler ve yaptığımız çalışmalar çerçevesinde şunu net bir şekilde ifade etmek gerekir ki; dijital devrime dayanan yeni sanayileşme perspektifi, artık kalkınma stratejimizin merkezinde yer almalıdır. Teknolojide tüketici değil, üretici konumda olmamız kaçınılmaz. Başkalarının geliştirdiği teknolojiye bağımlı olarak kalkınan bir ülke modeli olmadığını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.

Dijitalleşme, sadece üretimi değil tüm iş süreçlerini kapsıyor

Bahçıvan, sanayiciler olarak da dijitalleşme sürecinin endüstrilerdeki bütün üretim şekillerini değiştirdiğine ve üretim sistemlerini yeniden oluştuğuna tanıklık ettiklerini dile getirerek “Bu değişim, sanayinin sadece üretim hatlarına da indirgenmemeli. Sanayide dijitalleşme derken artık bir şirketin bütün çalışma ve süreçlerinin dijitalleşmesi aklımıza gelmeli. Bu yeni dönem, kendi kendini düzenleyebilen otonom üretim sistemleri vaat ediyor. Tıpkı cep telefonlarının giderek akıllanması gibi bu gelişmenin odağında olan fabrikalar da akıllanıyor. Öyle ki ülkemizde henüz ilk örneklerini gördüğümüz, gelişmiş ülkelerde ise hızla yaygınlaşan “Akıllı Fabrika”, bir kavram olarak literatürde de yerini almış durumda.

Diğer taraftan yapay zeka ve derin öğrenme, geleceğin dünyasının en önemli rekabet alanlarından biri olmaya aday. Bu noktada altını çizmemiz gereken gerçek; dijitalin yarattığı yeni üretim ekosistemi perspektifidir. Bu bağlamda Türkiye’nin de şekillenmekte olan yeni nesil sanayi anlayışını benimsemesi ve bu doğrultuda bir dönüşüme kendini hazırlaması gerçeğidir” dedi.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de “Dijital teknoloji tedarikçilerinin ve üreticilerinin en büyük ihtiyacı finansman olduğunun bilincindeyiz. İSTKA olarak bu konuların destekçisiyiz. Veri iletişim dijitalleşmenin altyapısını oluşturuyor. Dijitalleşmenin ön koşulu dijital iletişim konusunda önemli adımlar atacağız. Dijital Dönüşüm Ofisi dijitalleşme konusunda sanayiciler için yol haritası sunacak” dedi.

Çalık: “İSO üyesi sanayicilerin dijital dönüşümüne destek olacağız”

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuzhan Aygören moderatörlüğünde gerçekleşen Sanayide Dijital Dönüşümün Kilometre Taşları panelinde konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, “Dijitalleşme, şirketlerin bu dönemde odaklanması gereken en önemli konulardan biri. Şirketler için seçenek değil gerekli bir değişim. Çalık Digital ile biz de Türkiye’de ve bölge coğrafyalarda, ‘Dijital Dönüşüm İş Ortağı’ olarak hem kamuya hem de özel sektöre hizmet vermek istiyoruz. Çalık Digital ve İSO Dijital ekiplerinin birlikte çalışacağı iş birliği kapsamında, İSO’ya üye sanayi kuruluşlarına dijitalleşme yol haritalarının belirlenmesi için destek sağlanması amacıyla bu projeyi geliştirdik. İSO Başkanı Sayın Bahçıvan’a da teşekkür etmek istiyorum. Son derece vizyoner bir proje başlattılar, biz de işin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, dünyanın en büyük uçak motoru üreticisi olan GE’nin aynı zamanda THY’nin de en büyük motor tedarikçisi olduğunu hatırlaratak “10 milyon dolar yatırımla açtığımız laboratuvarda uçak motorlarını katmanlı imalatla daha çabuk üretme üzerinde çalışıyoruz. Mevcutta uçak motorlarının imalatında kullanılan 8 bin parçayı belki de yakında bin parçaya indirerek motorları daha hızlı üretecek noktaya geleceğiz. Uçak motorlarını her havayolunun kendi meydanında yapmak da hayal olmaktan çıkabilir” dedi.İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve CTECH Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faruk Sarı da “Yeni gelen dünyada önemli bir rekabet söz konusu. Bu dönüşüm maalesef en çok sanayiyi vuracak. Çünkü otomotize olmak, aynı zamanda işsizlik demek. İSO’nun bu öngörüyle sanayinin dijital dönüşüme adaptasyonu konusunda taşın altına elini koyması takdire şayan” dedi.